pdf 18-4-2018 NRC checkt: ‘Moslima’s zijn de beste studenten’

By In Pathways in de pers 39 downloads

Download (pdf, 1.22 MB)

Crul NRC 18 April 2018 NRC checkt.pdf

Aan tafel zat schrijver Adriaan van Dis. Zou het zo zijn dat mannen een beetje in een crisis zitten, zei hij. „Kijk eens op de universiteit. Wie zijn de beste studenten? Moslima’s. Die staan weliswaar in twee werelden, omdat ze beter moeten zijn dan een ander en thuis worden vastgehouden door hun cultuur. Maar een heleboel jongens, die lukt dat allemaal niet. De rolmodellen beginnen te verschuiven.” Zat Van Dis fout? Dat ook weer niet. Als je kijkt naar de sociale mobiliteit in de geschiedenis, zegt Maurice Crul, hoogleraar sociologie aan de Erasmus en Vrije Universiteit, dan hebben Marokkaans-Nederlandse meisjes als groep de afgelopen honderd jaar de grootste sprong in opleiding gemaakt van alle bevolkingsgroepen in Nederland. „Terwijl hun moeders vaak analfabeet zijn of alleen een paar jaar naar de lagere school zijn geweest, gaat nu eenderde van hen naar het hoger onderwijs. De Nederlandse arbeidersklasse had daar drie generaties voor nodig."

pdf Didactief over Superdiversiteit Popular

By In Pathways in de pers 2362 downloads

Download (pdf, 1.24 MB)

Didaktief_over_Superdiversiteit.pdf

Didactief: "Geef je les in de grote stad en heb je behoefte aan inspiratie? Lees Superdiversiteit en je weet weer waarom je het doet! Hoogleraar Maurice Crul laat zien dat onderwijs een van de belangrijkste voorwaarden is om de tweede en derde generatie migranten maatschappelijk te helpen slagen. Superdiversiteit. Een nieuwe visie op integratie (Crul et al 2013) een motiverend boek!"

pdf Maurice Crul in NRC 12-07-2013 Popular

By In Pathways in de pers 2346 downloads

Download (pdf, 1.25 MB)

Maurice_Crul_NRC.12-07-2013.pdf

Natuurlijk helpen ze hun neefje op school. Interview met Maurice Crul, hoogleraar onderwijs en diversiteit.

Negen van de tien Marokkaanse en Turkse studenten helpen vaak broertjes, zusjes, neefjes, nichtjes, of buurjongetjes om zo goed mogelijk te presteren op school. Vier op de tien zetten zich in als huiswerkbegeleider of mentor - veel meer dan autochtone studenten.

pdf Niet een apart contract maar goed onderwijs zorgt voor participatie van etnische groepen NRC 25-03-13 Popular

By In Pathways in de pers 2002 downloads

Download (pdf, 92 KB)

Crul_M_-_Minderheden_-_NRC_20130325_article.pdf

Maurice Crul betoogt: 

Het Europese TIES onderzoek laat zien dat elk land oogst wat het zelf zaait. Waar staat Nederland in dit opzicht? In Zweden betreden bijvoorbeeld anderhalf keer zoveel vrouwen van de Turkse tweede generatie de arbeidsmarkt als in Nederland en is de groep die op eenmidden of hoog niveau is opgeleid veel groter.Met name werkende vrouwen maken een sterk emancipatieproces door. Een jonge vrouw die voor het eerst haar eigen loon heeft verdiend hoef je niets te vertellen over economische zelfstandigheid. Niet een participatiecontract leidt tot emancipatie, maar de mogelijkheid om te participeren leidt tot emancipatie. 

pdf Op-ed Maurice Crul in the Guardian Popular

By In Pathways in de pers 517 downloads

Download (pdf, 341 KB)

Op-ed_M_Crul_the_Guardian_18_Sept_2016.pdf

Early education is key to helping migrant children thrive
Maurice Crul in the Guardian of 18 September 2016

Early education is key to helping migrant children thrive